תהליך התכנון

תהליך התכנון

הגישה התכנונית שלי אומרת שבית צריך לשרת את המתגוררים בו ולשקף את אישיותם, פונקציונאליות ראשית ושיתוף פעולה מלא בין המתכנן והלקוח יביא לתוצאה הטובה ביותר עבורכם. קיימות גישות האומרות שיש לתכנן את המבנה החיצוני, חלוקה לגושים וההרמוניה ביניהם וגישות אחרות אשר טוענות כי יש להתחיל את התכנון מבפנים, מחלוקת החללים ועד הפרטים הקטנים, ואני מאחר והתחלתי את דרכי כמעצבת פנים והמשכתי כאדריכלית, מאמינה שצריך ראשית לבנות פרוגראמה תכנונית מפורטת ביותר אשר תאפשר להתחיל את תהליך התכנון אדריכלי תוך התייחסות לשני הדברים במקביל. מחד להתייחס להעמדת המבנה על המגרש, ההתייחסות לצורת המגרש, למיקום המגרש ביחס לרחוב, לסגנון הנופי המאפיין את הסביבה האם אנו רוצים בית שמשתלב עם הסביבה?

האם אנו רוצים להכניס את החוץ פנימה? לאיזה מהחללים ובאיזו מידה? או אולי אנחנו רוצים מבנה שונה שיבלוט בסביבה?גבוה/נמוך מהדרך המקבילה? מה הם כיווני האוויר וכיצד ננצל אותם בדרך הטובה ביותר עבור כל חלל וחלל בבית? איזה כיוון תהיה הכניסה ?האם היא תהיה צידית ומוצנעת או חזיתית ומרשימה? מה נראה בדיוק כשנכנס?

ומאידך לשאול את עצמנו שאלות מנחות לגבי תכנון הפנים, האם אנו אנשי מבואות וחובבי פרטיות או מעדיפים חלל פתוח בלי שום חסמים. האמת ששום החלטה שתקבלו היא לא תהיה בסימן שחור או לבן יש גם אמצע. חללים פתוחים אך מוגדרים, מבואות חצי פתוחות וחצי סגורות. אנו צריכים לחשוב על הזרימה בבית,על מערכת היחסים בין החללים, הקשר בין החללים הציבוריים, הקשר בין החללים הפרטיים והקשרים בין החללים הציבוריים והפרטיים.

נתייחס לגודל החללים ולפונקציה שמשרת כל חלל למשל...

מטבח גדול? –"גדול" בעיני המתבונן, אם אנו משפחה של 6 נפשות ומארחים הרבה, מטבח שיראה גדול עבור משפחה של 4 נפשות עבורנו יהיה ממש קטן, לכן חשוב שנאפיין כמה שעות ביום אנו מבלים במטבח?כמה כלים יש לנו?כמה אנו מארחים וכו ומכן נגיע לגודל המטבח האידיאלי עבורנו כאשר פחות מזה יחשב קטן ויותר יחשב כגדול. את חלוקת הארונות הפנימית נתכנן בשלב תכנון אדריכלי הראשוני ומכאן נדע מה יהיה אורך כל קיר ביחס לצורת המבנה החיצונית הרצויה וכנ"ל לגבי שאר החללים, נאפיין כל חלל ונחליט מה יהיו הפונקציות שיכיל ובהתאם נקבע את גודל החלל הנדרש. תוך חשיבה על הפרופורציות והיחסים בין חלל אחד לשני מכיוון שאם אנו מתכננים פינת אוכל הרבה יותר גדולה מהמטבח-אנו מצהירים: זה אזור פעיל, חשוב אנו נמצאים בו הרבה ואם המטבח גדול ולפינת האוכל יש פינה קטנה יותר אשר יכולה באירועים מסוימים לגלוש לחללים אחרים אנו מצהירים-בפינת האוכל אנו יושבים רק מידי פעם לכן היא לא תתפוס הרבה מקום במהלך היום יום.

זכרו - גודל החלל ביחס לחלל שסמוך לו מרמז על הצהרת הכוונות שלנו לגבי אורח החיים בבית. כך חישבו על כל חלל וחלל, המבואה, הסלון, פינת האוכל, שרותי אורחים, פינת משפחה, חדר מדרגות, חדרי ילדים, מקלחות, אזור שרות, חדר הורים, מרפסות, פרגולות ועוד.. לאחר שהוכנו סקיצות ראשוניות לגבי התכנון אדריכלי, כדאי לשבת ולבחון כל חלל וחלל ואת הקשרים ביניהם, לבדוק יתרונות וחסרונות ולערוך שינויים ועדכונים, תמיד לחשוב על הפנים והחוץ במקביל כיוון שכל שינוי חיצוני משפיע על הפנים ולהיפך. בשלב זה תעזור מאוד הדמיה תלת ממדית אשר דרכה ניתן להעביר את תחושת היחס בין החללים, צורתו החיצונית של המבנה ואופן ההעמדה על המגרש. בשלב זה כאשר הסקיצה הסופית מוכנה ויש הדמיה ניתן לערוך עוד עדכונים ושינויים שנולדו בעקבות מה שהראתה ההדמיה...
Share by: